Szezonális termények: tavasz

2022. március 24.

Minden ország minden évszakának megvannak a maga jellemzői. Magyarországon tavasszal új élet fakad a növényekből, kizöldell és kivirágzik a természet. Ez a megújulás időszaka. Nyáron növekednek és érnek be a termények, ősszel pedig felkészülnek a téli álomra.


A téli időszakra nem jellemző kis hazánkban a friss, nem üvegházi vagy a természetben termett friss termény. Ez az időszak a raktározásról és az elraktározott gyümölcsök és zöldségek felhasználásról szól hazánkban. Régen a téli hónapokban (a zöldségek és gyümölcsök szempontjából) az étkezések alappillérei a burgonya, fejes káposzta, kelkáposzta, cékla, vöröskáposzta, zeller, vöröshagyma, sárgarépa, petrezselyem gyökér, alma és körte volt főként. Az ősszel elrakott savanyúságok és egyéb készítmények, mint például a lecsó, befőttek vagy lefagyasztott zöldségek és gyümölcsök képezték az étkezések gerincét. Ma már megvan az a luxusunk, hogy ha bemegyünk egy hipermarketbe vagy a zöldségeshez, hozzá tudunk jutni friss paradicsomhoz, paprikához, cukkínihez vagy éppen egy tálca eperhez télen is. Ezek sokszor arany árban vannak, ahhoz képest, amennyiért a szezonjukban hozzá tudunk jutni. Arról nem is beszélve, hogy az ízük közel sincs ahhoz, amit nyáron megszoktunk.

Nem csak a pénztárcánk kímélése és ízlelőbimbóink kényeztetése miatt érdemes az idényjellegű terményeket az adott időszakban fogyasztanunk. „Bioritmusa” van a természetnek is, akárcsak az embernek. Ugyan lehet vele játszani és télen epret termeszteni, de elképesztő mennyiségű energiára van szüksége az epernek ahhoz, hogy megérjen télen is. Ezt pedig külső forrásból kell biztosítanunk számára, ami nagyon távol áll a nap természetes erejétől és kedvező árától. Mesterséges körülmények között is lehet zöldséget és gyümölcsöt termelni a saját érési időszakán kívül, de az ízélmény messze nem lesz olyan, mintha a természetben termett volna meg a maga idejében.
A tavasz kezdetén már sokan ki vagyunk éhezve a friss zöldekre, vitaminra és zamatos ízekre. Való igaz, ilyenkor kevés zöldségből válogathatunk, de nem kell kétségbeesnünk, hamarosan beköszönt a nyár és újra dúskálhatunk a bőséges zöldség- és gyümölcskínálatban.

Addig is a következő terményeket keressük a boltok és zöldségárusok polcain márciusban és áprilisban.


Márciusban szezonális alapanyagok:

betakarítás: fejes saláta, hónapos retek, madársaláta, medvehagyma, rukkola, spenót, újhagyma.

tárolás: alma, bab, batáta (édesburgonya), burgonya, cékla, dió, fekete retek, fokhagyma, karalábé, körte, lilahagyma, mandula, mogyoró, pasztinák, petrezselyem gyökér, sárgarépa, sütőtök, torma, vöröshagyma, zeller.


Áprilisban szezonális alapanyagok:

betakarítás: fejes saláta, hónapos retek, madársaláta, mángold, medvehagyma, pak choi, rukkola, sóska, spárga, spenót, újhagyma.

tárolás: alma, bab, batáta (édesburgonya), burgonya, cékla, dió, fekete retek, fokhagyma, karalábé, lilahagyma, mandula, mogyoró, pasztinák, petrezselyem gyökér, sárgarépa, torma, vöröshagyma, zeller.

(Forrás: gasztrohos.hu)


Végezetül pedig egy üdítő receptet szeretnék megosztani, ami a medvehagyma szezonban könnyedén elkészíthető.

Medvehagymás burgonyasaláta, 2 főre

  • 0,5 kg burgonya
  • fél csokor medvehagyma
  • 1 db tojássárgája
  • fél evőkanál mustár
  • fél teáskanál cukor (vagy ennek megfelelő mennyiségű édesítőszer)
  • 3 evőkanál olaj (napraforgó, tökmag, olíva stb.)
  • ízlés szerint só, bors
  • negyed citrom leve
  • 1 dl tejföl

A burgonyát héjával együtt egy lábasban puhára főzzük, kihűtjük, majd kockára vágjuk. A medvehagymát alaposan megmossuk és felaprítjuk. A mártáshoz a tojássárgáját elkeverjük a mustárral és a cukorral, majd vékony sugárban hozzácsurgatjuk az olajat, miközben folyamatosan kevergetjük kézi habverővel. Sózzuk, borsozzuk, belenyomjuk a citrom levét és simára keverjük. Hozzákeverjük a tejfölt és a medvehagymát, végül pedig a felkockázott burgonyára öntjük és legalább egy fél órát pihentetjük hűtőben fogyasztás előtt.


Jó étvágyat!

Sevaracz Csilla dietetikus

 

Ez a weboldal is sütiket használ!
A kényelmes böngészési élmény érdekében sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. A weboldalon megtekintheti az Adatkezelési és Süti Tájékoztatónkat (PDF).
Szükséges:
Az weboldal működéséhez elengedhetetlenül szükséges sütik. Ezek nélkül a weboldalt nem lehet megtekinteni.
Statisztikai:
A weboldal statisztikáinak elemzésével tudjuk weboldalunkat hatékonyabbá tenni, hogy a lehető legmagasabb felhasználói élményt nyújtsuk kedves látogatóinknak. Ezért gyűjtünk statisztikai adatokat a Google Analytics segítségével, amely kizárólag az IP címeket tárolja a személyes adatok közül.
Reklámcélú:
Azért települnek ezek a sütik, hogy a felhasználók számára egyedi ajánlatot, és számára releváns, érdeklődési körébe tartozó reklámajánlatokkal tudjuk megcélozni.
Sütik működésének megtekintése Elfogadom