A vitaminokról általánosságban
A vitaminok olyan biológiai hatású természetes szénvegyületek (szerves molekulák), melyeket az emberi szervezet nem képes előállítani, azonban ezen anyagok kis mennyiségére az emberi szervezetnek állandóan szüksége van a sejtek fenntartása vagy gyarapodása, valamint a szervek működésének biztosítása és a normál anyagcsere fenntartása érdekében.
A vitaminok esszencális (=létfontosságú) anyagok, melyek megfelelő mennyiségben főként a táplálkozás során kerülnek a szervezetbe. A vitaminok egy részét a bélbaktériumok is termelik, így ezeket a szervezet belülről megkapja, ezáltal a teljes szükségletnek csak egy részét kell a táplálékkal bejuttatni. A vitaminok többsége a szervezetben kisebb-nagyobb kémiai átalakuláson megy keresztül, amíg biológiailag/biokémiailag aktív molekulává válik.
A vitaminok elnevezése
A vitaminok elnevezésére nincs egységes, nemzetközileg is elfogadott szabály vagy ajánlás, így a hagyományoknak megfelelően az egyes vitaminokat a latin ábécé nagybetűivel jelöljük.
Az általánosan elfogadott felfogás szerint 13-féle vitaminról szokás beszélni:
A-vitamin = retinol B1-vitamin = tiamin B2-vitamin = riboflavin B3-vitamin = niacin B4-vitamin = folsav B5-vitamin = pantoténsav B6-vitamin = piridoxamin B12-vitamin = (ciano)kobalamin |
C-vitamin = aszkorbinsav D-vitamin = kalciferol E-vitamin = tokoferol H-vitamin = biotin K-vitamin = fillokinon |
A vitaminok csoportosítása
A vitaminok összetett szerves molekulák, szerkezetük nagymértékben eltér, a kémiai összetétel alapján való besorolásuk nem célszerű. Leginkább az oldhatóságuk alapján szokás őket csoportosítani.
- Vízben oldódó vitaminok: B1, B2, B3, B4, B5, B6, B12, C, H, (K)
- Zsírban oldódó vitaminok: A, D, E, K
A vízben oldódó vitaminokat a szervezet nem képes tárolni, ezért folyamatos, napi bevitelükre, esetleges pótlásukra van szükség. Ez alól kivétel a B12-vitamin, amely a májban hosszú ideig (akár 1–2 évre elegendően) raktározódik.
A zsírban oldódó vitaminok – a K-vitamin kivételével – a szervezetben hónapokig is raktározódnak. A kis mértékben vízben is oldódó K-vitamint a szervezet csak minimális mennyiségben képes tárolni.
A vitaminszükségletet befolyásoló tényezők
A szervezet aktuális vitaminszükségletét számos tényező befolyásolja (kor, nem, táplálkozási szokások, életmód, környezet, dohányzás, alkoholfogyasztás, fizikai és szellemi megterhelés, stressz), ezek azonban nagyon eltérő mértékben járulnak hozzá az igényhez:
- KOR: a vitaminszükséglet általában az életkorral növekszik, időskorban azonban már kevéssé változik,
- NEM: férfiak esetében a nagyobb testtömeg miatt nagyobb a vitaminszükséglet is egy-egy vitaminféleségből,
- FIZIKAI ÁLLAPOT: nagyobb fizikai terhelés alatt a vitaminigény is nő, fizikai munkavégzés, aktív mozgás, sportolás esetén,
- ÉLETVITEL:
- konfliktusokkal teli életmód során vagy stresszhelyzetekben nagyobb mennyiségű vitaminra van szüksége a szervezetnek,
- dohányzás,
- fokozott alkoholfogyasztás,
- Betegségek, fertőzések, műtétek utáni lábadozás idején a tapasztalatok szerint fokozott vitaminigény mutatkozik,
- Fokozott veszteség esetén nagyobb a felvételi igény,
- Táplálkozási szokások, étrend
- egyoldalú étkezés
- szigorú vegetarianizmus
A fenti szempontok mellett fontos azt is megemlíteni, hogy a szervezet aktuális állapota nagymértében befolyásolhatja a pillanatnyi vitaminszükségletet. Ebbe többek között a bélflóra állapota is beleértendő, mivel a bélbaktériumok több vitamint is képesek szintetizálni: közülük a K- és a H-vitamin a legfontosabb.
Külső fertőzések ellen szedett antibiotikumok gyakran a bélbaktériumok egy részét is elpusztítják, aminek következtében az általuk addig megfelelő mennyiségben biztosított vitaminok esetében is nagyobb mértékű bevitelre lehet szükség.
A vitaminhiány kialakulásának lehetséges okai
- elsődleges hiány, ha a táplálékkal bekerülő vitaminmennyiség nem fedezi a szükségletet,
- másodlagos hiány, ha az emésztőrendszerbe kerülő és/vagy ott termelődő vitamin nem képes felszívódni.
Táplálkozási eredetű vitaminhiányt okozhat:
- a tartós éhezés, nem megfelelő mennyiségű, nem megfelelő minőségű étel,
- egyoldalú táplálkozás, esszenciális aminosavak– ill. fehérjehiány, szénhidrátok túlzott fogyasztása,
- koplalás, eltúlzott diéta, fogyókúra,
- hosszú ideig tartó parenterális táplálás,
- krónikus alkoholizmus.
Másodlagos vitaminhiány hátterében lehet az alábbiak állhatnak:
Emésztési zavarok:
- kóros máj-, vese- és hasnyálmirigy-működés,
- epe hiánya, ill. nem megfelelő mennyisége,
- fibrózis,
- a nyirokrendszer elzáródása,
- limfóma,
- tumor(ok).
Felszívódási zavarok:
- gyomor- és bélpanaszok, -gyulladások,
- gyomor- és bélrészek eltávolítása,
- bélben élősködő paraziták, bélférgek jelenléte,
- enzimdefektusok.
A bélflóra (bélbaktériumok) részleges vagy teljes pusztulása idején:
- hosszan tartó antibiotikum-kúra esetén.
Hosszan tartó gyógyszeres kezeléskor, többek közt:
- egyes daganatellenes szerek,
- egyes véralvadásgátlók,
- egyes fájdalomcsillapítók,
- gyakran alkalmazott hashajtók esetén.
A sorozat további részeiben szó lesz többek között a vitaminok történeti áttekintéséről, részletesebben az egyes vitaminokról, ásványi anyagokról, gyógynövényekről, illetve étrend-kiegészítőkről is.
Dr. Csihi-Szabó Adrienn vagyok az Olajág Otthonok főgyógyszerésze, 2015-ben szereztem diplomát a Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán, 2020-ban tettem szakvizsgát farmakológia, farmakoterápia (gyógyszerhatástan, gyógyszeres terápia szakirányon). Jelenleg a Soproni Egyetemen vagyok gyógyszerész-közgazdász, valamint egészségügyi menedzser hallgató.
Érdeklődési területem főként a speciális betegcsoportok, idősek, gyermekek, várandósók, szoptatós édesanyák gyógyszerelésének, gyógyszeres terápiájának speciális vonatkozásai. Munkámat a bizonyítékokon alapuló orvoslás, a racionális gyógyszerhasználat és a hatékony, biztonságos gyógyszeres terápia alapelvei határozzák meg.
Budapesten élek orvos férjemmel, 5 éves kislányunkkal és Mancsi cicánkkal.