Miért fontos a friss zöldségek fogyasztása?

saláta
2020. július 14.

Egész évben fontos, hogy vitamin raktárainkat feltöltve tartsuk. A téli időszak egyhangúsága után mindenki nagyon a várja a friss, zsenge zöldségek és gyümölcsök fogyasztását a tavasz kezdetén. Fontos, hogy lehetőségeinkhez képest sok friss és sokféle zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk, hogy a télen felélt vitamin tartalékainkat vissza tudjuk tölteni és immunrendszerünk újra teljes értékűen tudjon egészségünk szolgálatára lenni. Ehhez egy könnyen elkészíthető, finom kínai kel saláta recepttel szeretnék kedveskedni a Lakóinknak!

Mi is a kínai kel?

Könnyen emészthető, íze kissé a fejes káposztáéra emlékeztet, de gyengébb és kevésbé karakteres. Elkészíthetjük salátának, főzeléknek, de vastag húsos levélerezetét meg is párolhatjuk és köretként fogyaszthatjuk.

A kínia kel háromszor annyi fehérjét tartalmaz, mint a fejes káposzta, magas C-vitamin és víztartalommal rendelkezik.

Már a zöldségesnél és a nagyobb áruházakban is könnyen beszerezhető.

Recept:

Hozzávalók 2 adagra: 200g kínai kel, 60g retek, 40g újhagyma, 1 db főtt tojás, 1 doboz kefir, ízesítéshez: 1 evőkanál citromlé, kevés porcukor/ édesítőszer, 1 teáskanál mustár, só, bors.

A kínai kelt megmossuk, majd csíkokra vágjuk, a retket kockázzuk, az újhagymát karikákra vágjuk, a főtt tojást szintén felaprítjuk és ezeket a hozzávalókat összekeverjük egy tálban. Egy külön edényben kikeverjük a kefirt, citromlevet, porcukrot/édesítőszert, sót, borsot a mustárral együtt, majd ráöntjük a zöldséges-tojásos salátakeverékünkre. Jó Étvágyat!

Sevaracz Csilla dietetikus