A látogatási- és a kijárási tilalom feloldása az Olajág Otthonokban

2020. június 20.

Kedves Lakók, Hozzátartozók!

Három nehéz és hosszú hónap után nagy örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy az országos tisztifőorvos határozata feloldotta a bentlakásos szociális intézményekben (idősotthonokban) elrendelt látogatási és kijárási tilalmat.
Mindez azt jelenti, hogy lakóink 2020. június 20-án szombattól szabadon elhagyhatják az intézményt és látogatóikat is fogadhatják. Nincs szükség sem távozáskor, sem az intézménybe látogatáskor előzetes egyeztetésre, engedélyre, vagy bejelentkezésre. Ezzel egyidejűleg eltöröljük intézményeinkben a beérkező csomagok kötelező tárolását, zsilipelését is.

Természetesen nagyon fontos, hogy a jövőben is vigyázzanak egymásra és tartsák be azokat a higiéniai óvintézkedéseket, amik a járvány újbóli terjedését, fellobbanását megelőzhetik. Erre vonatkozó kéréseinket, tanácsainkat levelünkhöz mellékeltük.
Ezúton szeretném megköszönni Önöknek azt a megértést és együttműködést, amit az elmúlt időszakban tanúsítottak. Ez a türelmes hozzáállás nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy sikerült nyolc intézményünkben megakadályozni a járvány kitörését és a gyors és hatékony intézkedéseknek köszönhetően sikerült az egyetlen komolyan érintett otthonban is teljes mértékben felszámolni, megszüntetni a fertőzést.

Egyúttal az Önöknek szánt levelemben is szeretném megköszönni munkatársaimnak, az Olajág Otthonok valamennyi dolgozójának az elmúlt hónapokban lakóink érdekében végzett elkötelezett, lelkiismeretes munkáját. Az ő hivatástudatuk nélkül nem tudtuk volna megszervezni és elvégezni a járványidőszak embert próbáló feladatait. A jövőben szándékunkban áll áttekinteni az elmúlt félév eseményeit és szeretnénk majd részletesebben is tájékoztatni Önöket a vírusjárvány történéseiről, a világban, az országban és az otthonainkban történtekről, illetve az általunk megtett intézkedésekről.

Szeretnék végezetül – az időközben beköszöntött nyár áldásos hatásaiban is bízva – mindenkinek jó egészséget, mielőbbi regenerálódást és feltöltődést kívánni e nehéz karanténos időszak után.

Szeretettel köszönti:

Dr. Szirmai Viktor

főigazgató


Kéréseink, tanácsaink, illetve a tisztifőorvos előírásai a látogatási és kijárási tilalom feloldását követő időszakra

Szeretnénk jelezni Önöknek, hogy bár a járvány a statisztikai adatok szerint az ország területén jelentősen csökkent a járványveszély továbbra is fennáll és különösen fenyegető az idősotthonokban élők számára. Ezért a korlátozások feloldása ellenére is nagyon fontos az alábbi előírások betartása hétköznapjainkban.

  • Rendszeresen, a megszokottnál gyakrabban, az apartmanjukba visszaérkezéskor mindig alaposan mossanak kezet és, végezzenek kézfertőtlenítést. Kérem továbbra is, hogy amennyiben elhagyja az intézmény területét, visszaérkezését követően azonnal keresse fel a portát a kézfertőtlenítés érdekében. 
  • Kérjük, hogy gyakran és alaposan szellőztessék lakrészüket.
  • Kérjük, hogy apartmanjaikat elhagyva, az otthonban és azon kívül is viseljenek szájmaszkot.
  • Látogatóink számára az otthon területén továbbra is kötelező a szájmaszk viselete, belépéskor a kézfertőtlenítés, a hőmérséklet ellenőrzés, és a portán elhelyezett Nyilatkozat aláírása.
  • Nagyon fontos, hogy továbbra is kerüljék a nagyobb lélekszámú rendezvényeket, a nagyobb áruházakat, piacokat, vagyis a tömeggel járó helyszíneket. Várakozás, csoportosulás esetén az intézményben és azon kívül is tartsák be embertársaiktól a legalább két méteres távolságot. Kérjük, az otthont elhagyva vigyenek magukkal táskájukban kézfertőtlenítő gélt és azt szükség esetén használják is.
  • Kérem, hogy ezeket az ésszerű biztonsági intézkedéseket az otthonban és azon kívül is tartsák be, sőt erre figyelmeztessék hozzátartozóikat, barátaikat is.

Tájékoztatom Önöket arról is, hogy a fokozott ápolási részlegek (FÁG) lakói a jövőben is csak a korábban írt előjegyzési rendszer betartásával látogathatók.  Tájékoztatom továbbá, hogy esetleg felmerülő covid gyanú esetén az érintett lakó nem látogatható.  Az intézmény döntése alapján azonban, az átmenetileg házi karanténban tartózkodó lakóinkat az apartmanjukban felkereshetik a látogatók. 

Tekintettel arra, hogy a fertőzések megelőzése érdekében az egyik legfontosabb szabály, hogy sok ember, zárt térben, hosszabb ideig ne tartózkodjon együtt, ezért az éttermi étkezések visszaállítására és a csoportos foglalkozások újraindítására csak a későbbiekben kerül majd sor.  

A járványidőszakban bevezetett egyes további részletszabályok feloldásáról az intézmény vezetősége az elkövetkező hetekben fokozatosan hoz döntést. Így a jövő héten határozunk majd az elkerülhetetlenül szüksége házi karantén elrendelésének eseteiről, illetve időtartamáról is. Továbbá, egyelőre arra kérjük Önöket, hogy közvetlenül ne látogassák a mosodát és a pénztárat, hanem továbbra is a szociális csoport munkatárainak segítségét vegyék igénybe. Csomagjaikat azonban közvetlenül átvehetik a portán.

Kérjük Önöket, hogy a fenti kéréseket, előírásokat szíveskedjenek betartani és azokról hozzátartozóikat is értesítsék.

pdf

Nyilatkozat minta